Weiss Manfrédtól a XXI. századig
 
CSEPEL MŰVEK FŐMENÜ
A JELEN
A MÚLT
EGYEBEK
Csepel Művek "Múzeum"
Kapcsolat (Contact)

 

CSEPEL MŰVEK online "MÚZEUM"


Gyufacímkék
A Csepel Vas- és Fémművek kicsi reklámjai

Az 1960-as évekből származó gyufacímkék érdekes színfoltjai a Csepel Művek reklámanyagának. A Magyarországon készült, több ezer különböző mintájú gyufacímke közül összegyűjtöttük azokat, amelyeken a csepeli gyárat, vagy annak termékeit próbálták népszerűsíteni.

 
Csepel és a bélyegek
A magyarországi bélyegkiadás és gyűjtés csepeli szemszögből

Bélyegalbumunkban azok a bélyegek kaptak helyet, amelyek valamilyen csepeli épületet, vagy tárgyat ábrázolnak. Nincs sok belőlük, de reméljük egyszer még kiadnak egy újabb csepeli bélyeget. Látható néhány emlékbélyezés is a csepeli bélyeggyűjtés és fontosabb évfordulók kapcsán.

 
Csepel szobrai
Szobrok a gyárban és kerületben

2005 végén született a gondolat, hogy fényképezzük le a Csepel Művek területén még meglévő szobrokat és egyéb alkotásokat, emléktáblákat. Aztán 2006 nyarán már a kerületet jártuk és kerestük a megbújó szobrokat. Az anyag lehet, hogy nem teljes, de igyekszünk bővíteni. Ismerje meg Ön is Csepel szobrait!

 
Csepeli képeslapok
Csepel és a gyár a hazai lapokon

Gyűjtöttünk néhány képeslapot, vagy hivatalos nevén képeslevelezőlapot. Az a közös bennük, hogy Csepelt, vagy annak egy kis szegletét ábrázolják és felidézik a korabeli időket. Talán minden - akkor - lényeges épületről készült képeslap. Ezek közül sok ábrázolja az akkori Weiss Manfréd Acél- és Fémművei Rt. gyártelepét.

 
90 éves a Csepel Művek
Fotóriport a 80-as évek elejéről

1982-ben volt a Csepel Vas- és Fémművek 90 éves. Amikor ezt az anyagot közzétettük itt az oldalon, már további 25 év telt el. Érdemes megnézni a képeket azoknak, akik akkor a gyárban dolgoztak és azoknak is, akik azóta születtek.

 
Munkavédelmi plakátok
Néhány plakát a 60-as évekből

Az ország gyáraiban, üzemeiben ezrével lógtak a falakról a különböző munkavédelmi és propaganda plakátok. Mi is gyűjtöttünk néhányat ezek közül a Csepel Művekben.

 
Csepeli mártírok
Többségük gyári munkás volt

1979-ben a KMP (Kommunisták Magyarországi Pártja) és a Magyar Tanácsköztársaság megalakulásá- nak 60. évfordulójára egy füzet és 19 darab emlékplakettet tartalmazó díszdoboz jelent meg. Hogy pontosan mennyi készült ezekből nem tudni, de mi bemutatjuk a rövid életrajzokkal együtt a plaketteket.

 
Rákosi Művek lakótelepe
Erdősor utcai lakótelep építése

A Rákosi Mátyás Vas- és Fémművek építette hazánkban az első, előregyártott panelekből készített földszintes lakótelepet Csepelen. Egy korabeli fényképalbum segítségével megmutatjuk az építkezés mozzanatait.

 
Zománcedények
1934-es árjegyzék alapján

Az igényesen elkészített árjegyzékben a termékek neve mellett a képük is szerepel, valamint méretük és áruk, így mindenki kedvére válogathat belőle. A 66 féle termék, 560 különböző méretben készült annak idején. Pl. a fazék és a serpenyő 33 méretben, de a gombosfedő 38 különböző méretben készült 8 cm-től egészen a fél méteres méretig.

 
Porcelán ajándéktárgyak
...

...

 
Emlékplakettek
...

...

 
Kitüntetések - jelvények
...

...

 

 

 
 
 
  --- Copyright 2005 --- www.csepelmuvek.hu --- Ajánlott felbontás: 800x600 ---